pandemic story

Läs mer om designprojekten här. Mer kommer säkert med tiden, om inte före så åtminstone under nästa pandemi!

Köket story

Ibland är det rätt så bra att inte förstå hur krångligt saker och ting är före man sätter igång. Jag hittade en massa gamla staketstolpar av ek och tänkte, det här borde det ju gå att göra nåt kul av. Ett oändligt antal timmar senare hade högen blivit en diskbänk, hyllor och lådfronter. För att bänkytan ska vara helt vattentät är gamla spikhål och sprickor fyllda med ett svartfärgat epoxyresin och sedan är den behandlad med trävaxolja.

Kalkstenen kommer från ett stenbrott i närheten. Skivan ovanför diskbänken var bruten i två delar och är limmad med samma epoxyresin, dock med en färgton inspirerad av havet utanför.

Tillbaka till huvudsidan


Tillbaka till huvudsidan

Trappan story

Med tanke på att huset är så litet kändes det viktigt att hitta bra lösningar för förvaring – speciellt om ens vardag är fyllt av kitesurfingprylar och föreställningsgrejer. Ett utav de ställen där det fanns mest plats var under trappan som i ursprungstanken skulle ha byggts igen. Jag designade en trappa som går att öppna och i första skissen var tanken att den skulle öppnas med hydraulik ungefär som en motorhuv eller bagagelucka. När jag inte hittade några gasdämpare som passade slog det mig att det ju vore vackrare att bygga en öppningsanordning som syns istället. Med hjälp av två stenskivor, block och rep byggde jag en motviktskonstruktion som lyfter trappan. För att skapa en fin assymmetri lät jag den ena stenen få en tågräls att åka på dolt inuti väggen. Den andra stenen fick bli synlig, som en tavla. Som skydd byggde jag en hylla med ett schakt bakom för stenen att färdas i.

Tillbaka till huvudsidan


Tillbaka till huvudsidan

 

Hallen story

Hallmöbeln är gjord i ek med en kalkstensskiva som topp. Stenen är enbart grovt hyvlad, vilket ger den en känsla av betong som jag gillar. Det går fortfarande att se ränderna från sågningen vilket ger den en rå karaktär. Kvisten i ekbiten på ovansidan blir granne med fossilen i stenen, två fina detaljer som jag är lite extra glad över.

Tillbaka till huvudsidan


Tillbaka till huvudsidan

 

Sänggaveln story

En utav utmaningarna med trä är att det är ett levande material. Speciellt större bitar tenderar att ändra på sig från säsong till säsong. Den här almbiten har fått torka i många år. För att vara säker på att den inte skall böja sig med tiden har jag fräst in stål på baksidan som guidar träet att röra sig i sidled istället. Toppen på den lilla sänglådan är gjord av den bit som blev över när jag kapade till rätt längd. Elen till sänglampor och uttag är dragen genom träet och i infrästa kabelkanaler på baksidan.

Tillbaka till huvudsidan


Tillbaka till huvudsidan

Tvättrummet story

En bit av en gammal eka som drivit iland har fått sin plats bakom tvättstället. De grånade ytorna på ekstolparna som använts till köket och hallen har blivit lådfronter. En kalkstensskiva med många vackra fossiler fungerar som bänk. Kommoden är inspirerad av de gamla ålkistor som går att se längs med kusten.

Tillbaka till huvudsidan


Tillbaka till huvudsidan

Lösa bitar story

Ett utekök samt ett par större bord i massiv ek till uteplatserna står på tur. En eller annan idé om sideboards i kalksten har också börjat ta form. Lite mindre grejer som uppläggningsfat, knivlister är också riktigt kul att göra när materialet är så vackert i sig självt. De på bilderna har redan fått sina hem, men det kommer flera förstås.

Maila mig gärna på  design@johanwellton.com. Det är alltid kul med kontakt oavsett om det är stort eller smått!

Tillbaka till huvudsidan


Tillbaka till huvudsidan