Föreställningar läs mer

Här hittar du text, bilder och videos över Johan Welltons föreställningar.

GLITCH

GLITCH poster 2015

En föreställning om att leva livet. För teaterturné. Åldersgräns: 13 år, under 15 i målsmans sällskap.
Längd: 1 tim 20 minuter – Premiär: September 2014 – Regi: Stephen Rappaport
Intresserad av att boka GLITCH? Klicka här för bokningsinformation och pressbilder.

Tidigare turnéer:
GLITCH spelar i Sverige, Oktober 2019
Groningen, Holland augusti 2018
Danmarksturné september/oktober 2015
Subcase 11 februari 2015 (Bara för bokare/branschfolk)
Gävle teater 14 & 15 mars 2015
Stockholm 18, 21 & 28 mars 2015
Premiärturné 2014


Detta är Johan Welltons mest avancerade och påkostade föreställning någonsin. Med hjälp av specialeffekter, naturfenomen och ingenjörskonst ger han sig ut på ett nytt och outforskat äventyr. All uppfinningsrikedom och experimentlusta blir inramningen för en berättelse om våra drömmar, hopp och förtvivlan. Hur långt är vi egentligen beredda att gå för att bli älskade? För att förstå oss själva? För att hitta ett sammanhang och en mening med livet?

Se en utav världens bästa jonglörer i den kanske mest avancerade och tillkrånglade föreställningen någonsin om något så enkelt som livet själv.

”Jag vill berätta storyn om att ge ett helt liv för att skapa en 10 minuter lång akt. Vad är det som driver en människa till något sådant? Jag vill krocka min ådra av pure entertainment med rå, sann berättelse från kärnan av min mänsklighet. Och sedan sätta eld på hela klabbet.”

Ta allt du satsat ditt liv på i en hand. Ta sedan en stor slägga i din andra och BERFRIA DIG SJÄLV. Ingenting är statiskt. ALLT är rörelse. Slå sönder ditt finporslin och kryp ut ur ditt skal. Vi pendlar. Allt pendlar. Lev livet. SLÄPP TAGET.


”…en upplevelse jag inte vill vara utan.”
”…som med all säkerhet lär ta Johan Wellton till de riktigt stora scenerna. Missa den inte, vad ni än gör.” 
– Nancy Bladfält, Västerbottens-kuriren
http://www.vk.se/plus/1269431/gnistrande-fran-kaos-till-harmoni

”Det är helt sensationellt: överrumplande och, på sätt och vis, jättejobbigt.”
”Johan Wellton tar alla små gula bollar, yxor och glödlampor till helt nya nivårer.” 
”Den som vill se något tidigare inte skådat kan passa på. Själv har jag inte sett på maken.” 
– Margareta Sörensson, Expressen
http://bloggar.expressen.se/scenbloggen/2014/09/glitch-pa-umea-nycirkusfestival/

”Ett bolltrolleri som berör.”
”Det är mycket starkt och vackert.”
– Max Hebert, Gefle Dagblad
Gefle dagblad 27 september 2014

Klicka här för att läsa hela recensioner och artiklar
Klicka här för att läsa publikröster


Officiell trailer

Klipp från föreställningen

Researchvideos

Kreativt team:
Manus och idé: Johan Wellton, Stephen Rappaport och teamet – Regi: Stephen Rappaport – Scenmästare/rigg: Marcus Björn/Andreas Falk – Ljusdesign: Patrik Bogårdh – Ljuddesign: Per Samuelsson – Foto/design: Martin Lundström – Konstruktion: Nils Bleeck, André Emme – Beräkningar: Felix Repp – Teknisk support: Joel Jedström – Prodass: Niklas Karlsson – Kostym: Heike Hartmann – Scenritningar: Joachim Von Rost

Projektet genomförs med stöd av: 
KulturbrygganInnovativ KulturStockholms stadKonstnärsnämndenKulturrådetInnovationsstipendietC2 Vertical SafetyVara Konserthuscirkör LAB och Subtopia.

JOHAN WELLTON UNPLUGGED

En soloshow för festivaler, teatrar, galor mm.
Längd: Flexibel från 20 till 70 minuter. – Regi: Johan Wellton – Premiär: 2005

En personlig föreställning där Johan Wellton levererar avancerade cirkusnummer i kombination med underfundiga reflektioner och glimten i ögat. Rakt på sak, en ångvältsshow som får vilken publik som helst att kippa efter andan och tappa hakan – flera gånger!

En utav akterna som UNPLUGGED bygger på är Johans originalnummer BOUNCE. Klicka här för att se video etc.

Recensioner och publikkommentarer:

”Hela första delen präglades av Johans komik och enormt roliga scenspråk. Med både skådespelartalang och skickliga jongleringsnummer hänförde han publiken. Vissa av numren som utfördes var så fascinerande att publikens munnar stod vidöppna. Och det märktes att han var omtyckt då han gång på gång rev ner stora applåder. Just kombinationen komik och väl utförda jongleringsprestationer verkar vara en fullträff.”
– Sundsvalls tidning

”Tack för en underbar föreställning. Jag kände mig nästan återförd till barndomens hisnande teaterupplevelser, Långa stunder andades  jag inte alls, ibland skrattade jag högt, rakt ut och ibland ville jag hjälpa dig genom att skrika akta! Berörd är väl det minsta man kan säga.”
– Christina Friström, arrangör Örkelljunga

”Såg Johan i Sundsvall helgen som var! Så jäkla rolig scenkaraktär! Inte skrattat så mycket på ca 4-5 år!”
– Bobbo Jäderfeldt

”Du gjorde sådan succé på Haparandas torg och vi var sååå stolta över att ha fått upp dig ända till oss!”
– Kristin Tossavainen

Vilken show du bjöd oss i Umeå på. Charmig, träffande budskap och grym på att hålla bollarna i luften. Jag tycker att konst och framförallt genom teater/möten/samtal/ show är riktigt trevligt. Alla har dock inte din förmåga att presentera det på ett avslappnat, lättsamt sätt som ändå berör. Det lyckas du riktigt bra med. Att bidra till skratt eftertänksamhet och väcka nyfikenhet och känslor hos andra är en konst i sig. En blandning av humor, allvar och skicklighet – charmigt paketerat! Du lyckas fånga publiken på alla plan. Riktigt lyckad föreställning.”
– Ulrika Rigel

”Hej Johan! Jag var precis och såg din föreställning i Sundsvall. Fantastiskt bra show! Jag ville hälsat på dig på minglet igår men vågade aldrig riktigt. Jag är jonglör och har i år hållt på i 10 år. När jag började 2008 så var du (och är fortfarande) en av mina största inspirationskällor. Jongleringen har präglat mitt liv på ett mycket positivt sätt och jag har fått träffa många häftiga människor och besöka oanade platser. Jag vill bara tacka för du inspirerar och gör det du gör. Hoppas jag vågar hälsa på dig nästa gång.”
– Filip borglund

”Då som nu, med en fantastisk förmåga att anpassa sig till situation och yttre förutsättningar. Att med hjälp av endast käglor, små bollar och konfetti hålla en publik hypnotiserad i sextio minuter kräver sin man. Ett enkelt upplägg gör att artisten bara kan luta sig tillbaka på sin egen förmåga och i Welltons fall är den avsevärd. För att inte säga fantastisk – några av jongleringsnumren verkar upplösa tyngdlagarna. Mellan hänförda tjut skrattar många i publiken så att de kiknar. Här är en upplevelse som ger mer än tio terapisessioner”
– Lasse Stenman, Haparandabladet

Klicka här för bokningsinformation, pressbilder mm

100 TRICKS IN ONE MINUTE

100tricks2En varietéakt skapad 2011 i samarbete med Wallmans Oslo
Längd: 10 minuter – Idé och regi: Johan Wellton – Premiär: 2011

100 tricks in one minute är en vidareutveckling av Johans ”katastrof-akt” som han skapade 2008 för produktionen Varieté Royale. I 100 tricks urartar ett rekordförsök i total katastrof.

Video: Dinnershow-version filmad på Wallmans Oslo 2012

Klicka här för 100 TRICKS IN ONE MINUTE bokningsinformation

VARIETÉGATAN

varietegatanVarietégatan är världens mest spektakulära gatuartister på turné tillsammans. Se shower olikt något annat du sett och artister du sent kommer att glömma. Varje sommar sedan 2002 har Johan Wellton tagit sin rullande utomhuscirkus på turné.

Göteborgs kulturkalas har blivit något av hemmascen för konceptet, där vi spelat varje år sedan 2008.

Klicka här för VARIETÉGATAN bokningsinformation

JOHAN WELLTON VS SYMFONIORKESTERN

symphonyEn samproduktion med Gävle symfoniorkester
Längd: 1 timme – Regi: Johan Wellton – Dirigent: Per-Otto Johansson – Spelades 2007 i Gasklockan, Gävle

”Så det är bra. Riktigt bra. Cirkusgeniet och Symfoniorkestern kan jobba ihop, utan att någon får stryka på foten. För min del kan det få vara kultur lika gärna som nöje. Ska man engagera en bred allmänhet är detta galet mycket bättre än konstiga ABBA-tolkningar och dylikt. Tack!”
-GD

Recensioner:
arbetarbladet 5 maj 2007
Gefle dagblad 6 maj 2007

 

JOHAN WELLTON AND FRIENDS

jwandfriends2En varietéföreställning med: Johan Wellton, Mattias Jönsson, Erik Nilson, Petter Berndalen, Daniel Antonssen, Henrik Agger, Louise Bjurholm, Charlie Caper, Tobias Törnell, Patrik Elmnert, Annelie Holmberg och Andreas Lindström.
Längd: 1 tim 30 minuter – Regi: Johan Wellton och de medverkande – Spelades på Gävle teater i december 2006.

Johan Wellton har turnerat ett varv runt jorden sedan sist han syntes på Gävle teater och gjorde braksuccé med sin show Fraktgods. Denna gång har han samlat ihop ett kraftgäng karismatiska & skickliga artister för att ge en sprakande Varietéshow och på nytt fylla teatern med atmosfär och spänning!

”Johan Wellton & Friends är verkligen 90 minuters underhållning, så varierande varieté att man inte har en tråkig minut. Huvudpersonen själv är den sammanhållande länken, spexande med ett ickespråk som får mig att tänka på Linus på linjen och en komik/mimik à la Charlie Chaplin. Småningom tar han fram sina prylar i den slitna resväskan och understryker därmed sin förträfflighet som jonglör. Bollkänslan är det minsann inget fel på. Och debuten som regissör ger mersmak”.
-GD

 

VARIETÉ ROYALE

Variete_RoyaleEn varietéföreställning med: Johan Wellton, John Houdi, Marilen Ribot, Jan Unestam & Henna Kaikula
Längd: 2 timmar med paus – Regi: Johan Wellton och de medverkande – Spelades på turné i Sverige 2008.

Varieté Royale är en modern varietéshow i exklusiv förpackning, och bjuder på stor upplevelse fullspäckad med kompromisslösa sensationer! Johan Wellton frontar med sin unika blandning av underfundig komik och superjonglering. De medverkande artisterna är ingen ensemble; här har vi VarietéSveriges mest karismatiska individualister som alla presenterar sina egna omöjligheter på sitt eget personliga vis. Det blir spretigt, storslaget och ändå nära.

”Premiärpubliken på den oemotståndligt vackra Gävle teater var stundtals närmast upplöst i skratt och yra.” – DN

”Farhågorna om att varieté i Johan Welltons regi blott ska innebära nycirkus varvat med ett par vitsar faller snabbt till golvet. ” – AB

”Johan Wellton, John Houdi, Jan Unestam, Marilen Ribot och Henna Kaikula håller mycket hög kvalitet var och en. Och när Wellton på slutet jonglerar med sju bollar stående, sittande, med förbundna ögon och till sist jonglerar han ner dem i sin väska. Ja, då är det absolut världsklass och högsta kvalitet på artisteriet.” – GD

Varieté Royale utnämndes till årets bästa föreställning 2008 av nummer.se. Föreställningen spelades för utsålda hus på Gävle teater, Slagthuset och Vasateatern under november-december 2008.

FRAKTGODS

fraktgodsEn soloföreställning av och med Johan Wellton
Längd: 1 tim 15 minuter – Regi: Morgan Alling – Premiär: 2002

Johan fraktar sig själv och sin show i en stor låda, alltid redo att sparka igång den Stora Cirkusshowen. Men just ikväll har någonting gått snett… Mot alla odds växer föreställningen fram och bryter till slut ut i en storslagen Galashow. Johan Wellton jonglerar i världsklass och rör sig från omöjlighet till omöjlighet med en charm och utstrålning som enbart kan tillskrivas en äkta gatuartist.

Gatushow, Cirkuskonst och Teatereffekter: Det bästa från tre världar skapar en totalupplevelse utan gränser och gör Fraktgods till en soloshow av det större formatet.

”FRAKTGODS SPRÄNGER GRÄNSER: Ja, Johan Wellton spränger gränser så att det knakar i bräderna. Hans ”Fraktgods” är en egensinnig blandning av gatans fräckhet och omedelbara publikkontakt å ena sidan och en alldeles egen poetisk ton å den andra; av klassiskt cirkusartisteri å ena sidan och modernt kroppsspråk å den andra.”
– Arbetarbladet

ON THE LOOSE

DSC07330 300 on the looseEn föreställning om att leva livet. För teaterturné. Åldersgräns: 13 år, under 15 i målsmans sällskap.
Längd: 1 timme – Premiär: September 2015 – Regi: Stephen Rappaport
Intresserad av att boka ON THE LOOSE? Klicka här för bokningsinformation och pressbilder.

Detta är lillasystern till Johan Welltons stora föreställning GLITCH. Slimmad och något förkortad för att få plats på mindre scener. Samma story, men utan den allra tyngsta tekniken.

Vad händer när vi släpper taget om kontrollen och kliver ur vår comfort zone? När vi vågar säga hej till nerförsbacken och använda den till att komma upp igen i livets bergodalbana?

Det svenska nycirkusfenomenet Johan Wellton dyker ner i ett universum av lösa trådar i sitt experiment ON THE LOOSE. Han tar oss till en plats dit få väljer att gå frivilligt men de som väl tar sig dit kommer tillbaka en erfarenhet rikare.

Existensiella tankar och imponerande artisteri ihopmixat till en välskakad molotov cocktail.

ON THE LOOSE har skapats ur ett tre års researchprojekt mellan regissör Stephen Rappaport och Johan Wellton då de tillsammans skapade föreställningen GLITCH.

[PÄRFEKT]


Vad är det lyckade resultatet? För vem, varför och hur presterar vi? Vad är det som gör att vi människor ibland kan besegra berg men andra gånger inte kommer ur sängen? Kan mjuka värden som lycka, passion och glädje spela in på mer handfasta mål som är mätbara i tabeller och statistik?

Komikern och jonglören Johan Wellton kombinerar en spektakulär och samtidigt tankeväckande show med ett inspirerande möte efteråt och pratar om drömmar, visioner och mål utifrån egna erfarenheter från toppar och dalar i en internationell karriär på elitnivå.

Beroende på storlek och typ av evenemang baseras showen på antingen GLITCH, ONE THE LOOSE eller UNPLUGGED.

Sagt om [PÄRFEKT]:
”Det var lustfyllt och existentiellt, med modet att våga utmana dig själv. Roligt – och bara så galet.”
Jonas Edgren, Studieförbundet Bilda

”Vi och tjejerna är mycket nöjda, inte minst med ditt kloka sätt att se på sammanhang och sen presentera det för en grupp 18-åriga människor! Min uppfattning är att Närvaron, Kommunikationen nådde en nivå till i år! Mao – Johan, du är en fantastisk estradör och pedagog! Hoppas vi även kan samarbeta framöver!”
Calle Barrling, Svenska fotbollsförbundet

”Vilken show du bjöd oss i Umeå på. Charmig, träffande budskap och grym på att hålla bollarna i luften. Jag tycker att konst och framförallt genom teater/möten/samtal/show är riktigt trevligt. Alla har dock inte din förmåga att presentera det på ett avslappnat, lättsamt sätt som ändå berör. Att bidra till skratt eftertänksamhet och väcka nyfikenhet och känslor hos andra är en konst i sig. En blandning av humor, allvar och skicklighet – charmigt paketerat! Du lyckas fånga publiken på alla plan!”
Ulrika Rigel, Umeå universitet

”Då som nu, med en fantastisk förmåga att anpassa sig till situation och yttre förutsättningar. Att med hjälp av endast käglor, små bollar och konfetti hålla en publik hypnotiserad i sextio minuter kräver sin man. Ett enkelt upplägg gör att artisten bara kan luta sig tillbaka på sin egen förmåga och i Welltons fall är den avsevärd. För att inte säga fantastisk – några av jongleringsnumren verkar upplösa tyngdlagarna. Mellan hänförda tjut skrattar många i publiken så att de kiknar. Här är en upplevelse som ger mer än tio terapisessioner”
Lasse Stenman, Haparandabladet

Läs intervju: Ordagrant – tidningen VI

Längd: 1-2 timmar beroende på typ av evenemang (Olika versioner, anpassas enligt önskemål)
Av och med: Johan Wellton, internationellt prisbelönt artist med över 25 års turnerande i mer än 35 länder.
För vem? Det här är ett koncept som går att applicera på många olika typer av sammanhang. 
[PÄRFEKT] har spelats på skolor, idrottsklubbar och företagskonferenser mm med lika stort gensvar.

Ordagrant5-2

BOUNCE!

bounceJohan Welltons originalakt för galor, varieté, teatrar, cirkus och TV mm.
Längd: 5/12/20 minuter – Idé/regi: Johan Wellton – Premiär: 2001 (i sin nuvarande form 2008)

BOUNCE! är Johan Welltons prisbelönta flaggskepp (Publikpris i Holland, Silver i BudapestBrons i Kina, silver i Frankrike m fl). Johan har turnerat med akten i olika former sedan 2001 i mer än 30 länder, både som fristående akt men även som del i flera av hans längre shower. Akten har bland annat spelats på Wereldskerst circus på Carré theater i Amsterdam, Salto Natale i Zürich, Palazzo i Stuttgart, Cirkus Roncalli och FLIC FLAC i Tyskland, Chimelong theatre i Zhuhai Kina m fl samt visats på TV i drygt 10 länder för över 30 miljoner människor.

Länk till fullängdsvideo (Lösenord krävs):
https://vimeo.com/308617397

Kontakta oss för lösenord:
http://www.johanwellton.com/en/kontakt/

Video credits:
Matthias Fischer, Dressing Ruhm & Söhne

Disclaimer: This act is an original act created by Johan Wellton. It consists of original artistic material and ideas, copying is prohibited and is considered infringement on immaterial rights. The set up and props are part of the act and is not for sale and not to be copied.

© Johan Wellton – all rights reserved.

Klicka här för BOUNCE! bokningsinformation och pressbilder